Met zes kids op examen!!!

Op 24 juni j.l. was het zover: er gingen zes kids slagwerkexamen doen: drie voor A , één voor B en twee voor C niveau. En ik, als hun leraar, mocht deze examens afnemen onder toeziend oog van de heer Huub Righarts van de ZHBM.

Als eerste mocht Jeremy ten tonele verschijnen. Hij deed zijn ding bekwaam en ogenschijnlijk zonder zenuwen. De etudes rolden lekker over het vel en het examen ging sneller dan gedacht.  Als tweede mocht Vincent zijn kunnen vertonen. Meneer Huub was zeer onder de indruk van zijn “mooie open roffel”. Het examen verliep voorspoedig en voor ik het wist was nummer drie het lokaal binnen gewandeld, Xebyian genaamd. Ook hier was Meneer Huub behoorlijk van onder de indruk. Een echt talentje, zoals hij zei. Alle drie de kids zijn geslaagd voor hun A examen met zeer mooie cijfers.

De volgende welke zijn kunsten mocht vertonen was Youri. Ik had het idee dat hij wat gespannen was, wat uiteraard zeer normaal is bij een examen. Maar koelbloedig als hij was fietste hij door het examen heen. En dat terwijl er geen fiets te bekennen was. En, hoe kan het ook anders, ook Youri is geslaagd en wel voor zijn B examen.

Net op tijd voor haar examen was Stella het pand binnen gewandeld. Zij stond als nummer vijf op de lijst. Eigenlijk was ze ruim op tijd voor haar examen, maar doordat we enorm inliepen vond meneer Huub het een goed idee om maar gelijk door te gaan. Na heel even kort te hebben ingespeeld, was het tijd voor haar C examen. Het wordt een beetje eentonig, maar ook Stella fietste door haar examen heen alsof ze windje mee had. ( weer die fiets, geen idee waar die nou stond ). Ook Stella is overtuigend geslaagd voor haar C examen. De laatste van het stel was mijn eigen zoon Jenaro. Ik moet als vader zeggen dat het niet altijd is meegevallen om Jenaro “les te geven”. Maar uiteindelijk is het toch goed gelukt, al zeg ik het zelf. Jenaro sloot zijn examen af met een duet genaamd Duell, een Zwitsers stuk. In de jaren 90 gespeeld door onze muziekcollega`s uit Leiden, K&G. Meneer Huub ging er maar eens rustig voor zitten, want meelezen van bladmuziek werd wat lastig. Tja, en toen de cijfers voor Jenaro. Eigenlijk hetzelfde als zijn A examen en hetzelfde als zijn B examen: één negen, voor de rest alleen maar tienen. Cum laude geslaagd.

Daar stond ik dan als trotse leraar en vader, tussen al mijn leerlingen. Iedereen is geslaagd, en hoe. Als kado voor hun examen hebben ze allen een paar stokken en een medaille van mij gekregen. Een beetje moe, maar zeker zeer voldaan reisden we met z’n allen af naar Sleeuwijk, de JRB had een optreden aldaar. Al met al een lange, drukke maar zeer geslaagde dag.

Van links naar rechts: Stella, Jenaro, mijn persoontje, Xebyian, Jeremy, Youri en Vincent.

Was getekend: een trotse leraar en vader, Patrick Voshol.

Jeugd Rijnmondband neemt afscheid tijdens kerstconcert

17 december hadden wij gezamenlijk met de RMB 3 en de JRB het kerstconcert. Ook de music-kids en de leerlingen waren er natuurlijk bij. De RMB 3 speelde nummers, de JRB speelde nummers en gezamelijk werden er ook nummers gespeeld. De leerlingen en music-kids gaven ook een leuk optreden en speelden jingle bells. Voor Naomi, Loïs en Stefan was dit het laatste kerstconcert. Natuurlijk gaan wij hen heel erg missen. Ondanks dat Naomi, Loïs en Stefan weg gaan bij de JRB hebben wij erg zin in aankomend seizoen!

Victor en Madeleine Mocnik

Jeugd Rijnmondband: 'Het jaar 2016 in vogelvlucht'

Alweer een jaar voorbij met vele leuke en mooie optredens en activiteiten voor de Jeugd Rijnmondband.  Wat gaat de tijd snel als je het naar je zin hebt en vervuld bent van trotsheid vanwege het feit dat je deel uit mag maken van die fantastische club jonge en enthousiaste mensen.

Jonge mensen die ook buiten het muziek maken regelmatig met elkaar allerlei leuke en gezellige activiteiten met elkaar doen mede ook door de activiteitencommissie (welke ontstaan is uit particulier initiatief). Ook de ouders van de kinderen hebben onderling een hele fijne band en dat juichen wij als jeugdcommissie uiteraard van harte toe.

Qua optredens hebben we weer menig stad of dorp bezocht en onze muzikale kunsten vertoond soms heel vroeg in de ochtend maar soms werd het ook heel laat na de avond taptoes waar we tezamen met de grote broers en zussen van de Rijnmondband mochten optreden.

Het seizoen begon voor de jeugd met het alom bekende en geliefde kamp weekend in Loon op Zand alwaar we s ávonds enkele bostrollen in het bos hebben mogen begroeten en ook de bos heks kwam ten tonele. Verder was het een bijzonder geslaagd instructie weekend met een fantastische uitvoering van de diverse sketches op de zaterdagavond welke door de jeugdleden uit gevoerd werden.

Een van de eerste optredens van het jaar was in het Belgische Hamont tijdens het concours der lage landen. De Jeugd Rijnmondband deed mee tijdens de mars wedstrijden en werd voor aanvang bij de startstreep geroepen door de speaker. Alvorens je optreden te starten wordt je gevraagd om je korps voor te stellen, Youri pakte keurig netjes de microfoon aan en bedacht zich geen moment.

Hij riep hier de legendarische woorden: HALLO  IK  BEN  YOURI EN IK ZIT BIJ DE JEUGD RIJNMONDBAND. Na een spetterende mars keerde we in de avond huiswaarts met een mooie cijferlijst en oorkonde.

In Maassluis hebben we de slotavond van de avondvierdaagse van de Tweemaster voorzien van muzikale ondersteuning. De oudste bewoner die meeliep was ruim honderd jaar oud.

Natuurlijk was er Zuidland tijdens Koningsdag alwaar wij een aubade met rondgang verzorgd hebben.

Samen met de Rijnmondband hebben we zowel in Hellevoetsluis als in Amersfoort mee mogen doen aan de staatparade en taptoe, waarbij het in Hellevoetsluis erg warm was en het werkelijk zwart van de mensen zag. Tijdens de finale lieten de drie afscheidnemende JRB-ers hun schoenen op het veld staan.

Rotterdam: alweer voor het tiende jaar verzorgde de Jeugd Rijnmondband het aankondigen van de deelnemende korpsen tijdens de straatparade over de Coolsingel. Altijd een prachtig gezicht om met name de hele kleintjes voor een groot militair korps te zien marcheren met hun bord.

Vervolgens was er deelname aan de jeugdmanifestatie tijdens de Nationale Taptoe in Ahoy en aansluitend mochten we kijken bij de taptoe.

In Schiedam hebben we diverse straatparade ’s gelopen o.a. tijdens de avondvierdaagse, ontsteken kerstboom verlichting in de Gorzen en laatst nog ter promotie van de Opstokerij.

Play-inn Zwijndrecht: dit jaar mochten we weer aanwezig zijn bij dit jaarlijkse evenement bij onze collega vereniging Celebration. Erg leuk om met Rob Balfoort en Dennis Smits enkele nieuwe muziekstukken in te studeren en ter afsluiting een miniconcertje te geven aan belangstellenden.

Ter afsluiting wil ik hier vermelden: het jaarlijkse kerstconcert met Rijnmondband 3 en een soliste op dwarsfluit. Het concert werd weer door  velen bezocht en ter afsluiting was er kerststol met boter.  Ik denk dat het een zeer geslaagd kerstconcert was en zie alweer uit naar de volgende editie.

Tot slot wil ik u en uw dierbaren een mooi 2017 toe wensen.

Peter Schaap

 

  

Loading...
Loading...