JRB'ers klaarstomen voor hét Concours Schiedam!

Waar het in september allemaal al begon, eindigde het op 4 november. De Jeugd Rijnmondband heeft zich weer laten zien aan het Schiedamse, maar vooral aan het concours publiek.

In het begin van dit jaar ben ik show- en marsinstructrice geworden van de JRB. Waar het voorjaar vooral in het teken stond van het instuderen van de nieuwe show, is er in het najaar flink gerepeteerd voor het concours. In september is de jeugd begonnen met het instuderen van de muziek en tijdens de marsrepetities zijn wij begonnen met het strakker krijgen van de exercitie. Na zo’n zomervakantie was dat toch een beetje weggezakt, ondanks dat het merendeel heeft mee gedaan aan het WMC Youth Camp. De eerste repetities stonden veel in het teken van samenwerken. Hierbij moet je denken aan het richten in de rijtjes en diagonalen, gelijk weglopen, gelijke armbewegingen, etc. Dit deden we vaak ook in spelletjesvorm, wat toch een leukere manier is dan alleen het stampen. Uiteraard moesten we soms ook onze strenge kant laten zien, als de kinderen weer eens heerlijk eigenwijs door ons heen stonden te kletsen. Maar ook dat maakt het ontzettend leuk om deze kinderen les te geven. Ik houd persoonlijk wel van een beetje gezelligheid met een toch wat strenge aanpak, wat soms ook nodig is.

In de laatste twee weken voor het concours hebben we het parcours bedacht. Dit was ons (van de Rijnmondband) marsparcours van het WMC, alleen zonder de sintelbaanbocht. Dit herkenden de kinderen ook, omdat zij het allemaal hadden gezien afgelopen zomer bij de meeste marsoptredens en natuurlijk bij de RMB. Al waren die haakse bochten toch best spannend, met wat gepuzzel lukten ze het wel om het helemaal uit te lopen. En het mooie was ook nog, dat de tweede haakse bocht iets sneller ingestudeerd was dan bij hun broer, de RMB. Wij deden er toch wel iets langer over. En ja, wij zijn ook iets groter. Maar toch deden de kinderen het top!

Toen brak het weekend vóór het concours aan. Op zaterdag en zondag repeteren, dat was best veel. Maar het was het zeker waard! Ze zeggen altijd dat een slechte generale erbij hoort. Dat hebben we ook eventjes gemerkt. Na wat bemoedigende, positieve woorden, deden ze toch weer flink hun best en zag het er goed uit. Thijmen wist ons allemaal precies te vertellen hoeveel nachtjes we nog moesten slapen. Dit omdat hij (en ook ik) de dag voor het concours jarig was. Het waren vanaf de laatste, generale, repetitie nog zes nachtjes slapen tot het concours. Heel spannend dus!

De ochtend van het concours brak aan, heel vroeg ging de wekker. Al snel kwamen ook veel JRB’ers binnen druppelen in de hal, omdat zij als eerste het veld mochten betreden. Een voordeel voor hen was dat de jury niet geheel uit nieuwe gezichten bestond, ze kenden ze als de dirigenten van sommige grote korpsen. Om 09:00 inspelen met stuiterende kinderen, was toch iets lastiger dan gedacht. Ongeveer de helft van de JRB had nog nooit een concours  gelopen, dus dat was extra spannend. De doeken gingen open, Youri was luid te horen en daar kwamen ze op met een tamboermars. Het publiek (veel supporters van de JRB) ging uit hun dak en Youri zetten ze neer voor het stilstaande stuk. Goed gespeeld! Door naar het marcherende gedeelte. De juryleden stonden op de plekken waar de jury van het WMC ook stond. Hier hadden wij ze gelukkig op voorbereid. En geëindigd in een bocht, helaas net niet helemaal uitgekomen, maar gelukkig maakte dat niets uit. Youri groette af en verliet samen met de JRB het veld. Ze waren gelukkig tevreden, dus waren wij dat ook. En toen wachten tot kwart voor 12. Als eerste mocht de JRB het veld betreden voor de prijsuitreiking en verzorgde zij de muziek. Zij kregen gelukkig ook als eerste de punten te horen. En blij dat ze waren met de 84,67 voor het marcherende gedeelte en de 85,33 voor het stilstaande gedeelte. Yes, ons doel was behaald. Een prima score hebben de kinderen neergezet en wij waren daar ook dik tevreden mee! Bij de afmars stonden wij, en natuurlijk hun supporters, ze op te wachten om te feliciteren. Waar ze ook nog eens gingen spelen voor mij, omdat ik die dag ervoor jarig was en ze dat toen niet konden doen. Super lief! Jullie zijn toppers! En dan heb ik het nog niet eens gehad over Youri, die dit jaar de Maître-prijs in ontvangst mocht nemen en mocht afmarcheren voor de dagwinnaar. Wat een mooie ervaring en wat een mooie dag voor de JRB. Op naar nog meer mooie momenten met deze lieve, muzikale, drukke, eigenwijze, maar vooral leuke kinderen!  

"Yess! Petten die overal heen vliegen" op Concours Schiedam

Half 7 ’s ochtends, mijn wekker gaat. Vandaag is het zover: het concours waar we zo lang naartoe hebben gewerkt. Het is al mijn derde keer, dus het is niet nieuw meer voor mij. Ondanks dat, zit er toch wel een beetje spanning in voor mij. Hoe gaat mijn been hierop reageren, aangezien ik nog herstellende ben van een spierscheuring. Het is 8 uur, ik ben in de Margriethal vanwege het vlechten. We hebben iets eerder afgesproken, omdat we zeker willen weten dat de vlechten goed zitten. Daarna gaan we omkleden en instrumenten uitpakken, sommige blazers poetsen de instrumenten nog een beetje. We gaan naar boven, even inspelen en stemmen. Dan gaan we naar beneden om klaar te staan voor ons optreden. Daar staan we dan, achter het doek te wachten totdat we mogen beginnen. We wensen elkaar succes en omhelzen elkaar, soort van traditie. Youri krijgt een seintje dat we mogen beginnen. De laatste keer dat ik nog even kan doornemen wat ik moet doen.

We stellen op om Rijnsburg te gaan spelen. Hierna lopen we een parcours met de mars Marching On. Het gaat goed! Niet perfect, maar wel goed. We gaan tevreden het veld af. Bij de prijsuitreiking gaan wij als eerste met eigen muziek op. De andere korpsen komen na ons op, op onze muziek. Nu is het wachten op de uitslag.

De punten worden verteld op volgorde van het programma, wij zijn dus als eerste. De afspraak was: bij 85 punten of hoger petten gooien, ben benieuwd! Concerterend met Rijnsburg: 85,33! Yess! Vreugde, petten die overal heen vliegen, gejuich van onze supporters, en vooral de omhelzingen van elkaar! Marcherend met Marching On: 84,67! Net geen 85 punten, maar we zijn wel trots. Nu kijken hoe de rest het gedaan heeft. De rest is niet over ons heen gegaan, we zijn 1ste van de ochtend! Alle korpsen gaan het veld af, wij gaan als laatste. Een rondje langs alle tribunes, levert nog meer gejuich en nog meer blijdschap op. We zijn trots, we zijn gewoon 1ste van de ochtend!

Een paar van ons blijft om de rest van het Concours te bekijken, waaronder ik. De prijsuitreiking begint en Youri staat klaar in zijn uniform. Er zijn nu twee mogelijkheden: we zijn 1ste  van de dag geworden, of Youri is de beste maître van de dag. Iemand is boven onze punten uitgekomen, dus er is nog maar één optie over. Youri is de beste maître van de dag! Weer blijdschap en gejuich, geweldig! Als kers op de taart mag hij voor de dagwinnaar lopen! De jongste maître is toevallig wel de beste!

Ondanks deze mooie dag, is er wel iets minder leuks. Jilani, Victor en Stella hebben hun schoenen laten staan, dit was hun laatste optreden met de jeugd. We gaan ze missen bij de jeugd, maar we wensen ze veel geluk bij de senioren!

Bij deze laat ik ook weten dat ik trots ben op ons allemaal!

 

 

 

 

Met zes kids op examen!!!

Op 24 juni j.l. was het zover: er gingen zes kids slagwerkexamen doen: drie voor A , één voor B en twee voor C niveau. En ik, als hun leraar, mocht deze examens afnemen onder toeziend oog van de heer Huub Righarts van de ZHBM.

Als eerste mocht Jeremy ten tonele verschijnen. Hij deed zijn ding bekwaam en ogenschijnlijk zonder zenuwen. De etudes rolden lekker over het vel en het examen ging sneller dan gedacht.  Als tweede mocht Vincent zijn kunnen vertonen. Meneer Huub was zeer onder de indruk van zijn “mooie open roffel”. Het examen verliep voorspoedig en voor ik het wist was nummer drie het lokaal binnen gewandeld, Xebyian genaamd. Ook hier was Meneer Huub behoorlijk van onder de indruk. Een echt talentje, zoals hij zei. Alle drie de kids zijn geslaagd voor hun A examen met zeer mooie cijfers.

De volgende welke zijn kunsten mocht vertonen was Youri. Ik had het idee dat hij wat gespannen was, wat uiteraard zeer normaal is bij een examen. Maar koelbloedig als hij was fietste hij door het examen heen. En dat terwijl er geen fiets te bekennen was. En, hoe kan het ook anders, ook Youri is geslaagd en wel voor zijn B examen.

Net op tijd voor haar examen was Stella het pand binnen gewandeld. Zij stond als nummer vijf op de lijst. Eigenlijk was ze ruim op tijd voor haar examen, maar doordat we enorm inliepen vond meneer Huub het een goed idee om maar gelijk door te gaan. Na heel even kort te hebben ingespeeld, was het tijd voor haar C examen. Het wordt een beetje eentonig, maar ook Stella fietste door haar examen heen alsof ze windje mee had. ( weer die fiets, geen idee waar die nou stond ). Ook Stella is overtuigend geslaagd voor haar C examen. De laatste van het stel was mijn eigen zoon Jenaro. Ik moet als vader zeggen dat het niet altijd is meegevallen om Jenaro “les te geven”. Maar uiteindelijk is het toch goed gelukt, al zeg ik het zelf. Jenaro sloot zijn examen af met een duet genaamd Duell, een Zwitsers stuk. In de jaren 90 gespeeld door onze muziekcollega`s uit Leiden, K&G. Meneer Huub ging er maar eens rustig voor zitten, want meelezen van bladmuziek werd wat lastig. Tja, en toen de cijfers voor Jenaro. Eigenlijk hetzelfde als zijn A examen en hetzelfde als zijn B examen: één negen, voor de rest alleen maar tienen. Cum laude geslaagd.

Daar stond ik dan als trotse leraar en vader, tussen al mijn leerlingen. Iedereen is geslaagd, en hoe. Als kado voor hun examen hebben ze allen een paar stokken en een medaille van mij gekregen. Een beetje moe, maar zeker zeer voldaan reisden we met z’n allen af naar Sleeuwijk, de JRB had een optreden aldaar. Al met al een lange, drukke maar zeer geslaagde dag.

Van links naar rechts: Stella, Jenaro, mijn persoontje, Xebyian, Jeremy, Youri en Vincent.

Was getekend: een trotse leraar en vader, Patrick Voshol.

Jeugd Rijnmondband neemt afscheid tijdens kerstconcert

17 december hadden wij gezamenlijk met de RMB 3 en de JRB het kerstconcert. Ook de music-kids en de leerlingen waren er natuurlijk bij. De RMB 3 speelde nummers, de JRB speelde nummers en gezamelijk werden er ook nummers gespeeld. De leerlingen en music-kids gaven ook een leuk optreden en speelden jingle bells. Voor Naomi, Loïs en Stefan was dit het laatste kerstconcert. Natuurlijk gaan wij hen heel erg missen. Ondanks dat Naomi, Loïs en Stefan weg gaan bij de JRB hebben wij erg zin in aankomend seizoen!

Victor en Madeleine Mocnik

Jeugd Rijnmondband: 'Het jaar 2016 in vogelvlucht'

Alweer een jaar voorbij met vele leuke en mooie optredens en activiteiten voor de Jeugd Rijnmondband.  Wat gaat de tijd snel als je het naar je zin hebt en vervuld bent van trotsheid vanwege het feit dat je deel uit mag maken van die fantastische club jonge en enthousiaste mensen.

Jonge mensen die ook buiten het muziek maken regelmatig met elkaar allerlei leuke en gezellige activiteiten met elkaar doen mede ook door de activiteitencommissie (welke ontstaan is uit particulier initiatief). Ook de ouders van de kinderen hebben onderling een hele fijne band en dat juichen wij als jeugdcommissie uiteraard van harte toe.

Qua optredens hebben we weer menig stad of dorp bezocht en onze muzikale kunsten vertoond soms heel vroeg in de ochtend maar soms werd het ook heel laat na de avond taptoes waar we tezamen met de grote broers en zussen van de Rijnmondband mochten optreden.

Het seizoen begon voor de jeugd met het alom bekende en geliefde kamp weekend in Loon op Zand alwaar we s ávonds enkele bostrollen in het bos hebben mogen begroeten en ook de bos heks kwam ten tonele. Verder was het een bijzonder geslaagd instructie weekend met een fantastische uitvoering van de diverse sketches op de zaterdagavond welke door de jeugdleden uit gevoerd werden.

Een van de eerste optredens van het jaar was in het Belgische Hamont tijdens het concours der lage landen. De Jeugd Rijnmondband deed mee tijdens de mars wedstrijden en werd voor aanvang bij de startstreep geroepen door de speaker. Alvorens je optreden te starten wordt je gevraagd om je korps voor te stellen, Youri pakte keurig netjes de microfoon aan en bedacht zich geen moment.

Hij riep hier de legendarische woorden: HALLO  IK  BEN  YOURI EN IK ZIT BIJ DE JEUGD RIJNMONDBAND. Na een spetterende mars keerde we in de avond huiswaarts met een mooie cijferlijst en oorkonde.

In Maassluis hebben we de slotavond van de avondvierdaagse van de Tweemaster voorzien van muzikale ondersteuning. De oudste bewoner die meeliep was ruim honderd jaar oud.

Natuurlijk was er Zuidland tijdens Koningsdag alwaar wij een aubade met rondgang verzorgd hebben.

Samen met de Rijnmondband hebben we zowel in Hellevoetsluis als in Amersfoort mee mogen doen aan de staatparade en taptoe, waarbij het in Hellevoetsluis erg warm was en het werkelijk zwart van de mensen zag. Tijdens de finale lieten de drie afscheidnemende JRB-ers hun schoenen op het veld staan.

Rotterdam: alweer voor het tiende jaar verzorgde de Jeugd Rijnmondband het aankondigen van de deelnemende korpsen tijdens de straatparade over de Coolsingel. Altijd een prachtig gezicht om met name de hele kleintjes voor een groot militair korps te zien marcheren met hun bord.

Vervolgens was er deelname aan de jeugdmanifestatie tijdens de Nationale Taptoe in Ahoy en aansluitend mochten we kijken bij de taptoe.

In Schiedam hebben we diverse straatparade ’s gelopen o.a. tijdens de avondvierdaagse, ontsteken kerstboom verlichting in de Gorzen en laatst nog ter promotie van de Opstokerij.

Play-inn Zwijndrecht: dit jaar mochten we weer aanwezig zijn bij dit jaarlijkse evenement bij onze collega vereniging Celebration. Erg leuk om met Rob Balfoort en Dennis Smits enkele nieuwe muziekstukken in te studeren en ter afsluiting een miniconcertje te geven aan belangstellenden.

Ter afsluiting wil ik hier vermelden: het jaarlijkse kerstconcert met Rijnmondband 3 en een soliste op dwarsfluit. Het concert werd weer door  velen bezocht en ter afsluiting was er kerststol met boter.  Ik denk dat het een zeer geslaagd kerstconcert was en zie alweer uit naar de volgende editie.

Tot slot wil ik u en uw dierbaren een mooi 2017 toe wensen.

Peter Schaap

 

  

Loading...
Loading...