Open Repetitie oktober 2017

Op vrijdagavond 6 oktober organiseerde de Rijnmondband een open repetitie. Met elf extra muzikanten en een aantal bezoekers, beloofde het een drukke bedoening te worden in ‘de aula’. Het is altijd leuk om zoveel belangstellenden een kijkje in de keuken van de Rijnmondband te kunnen laten nemen.

Rond kwart voor acht werd iedereen welkom geheten in de barruimte en werd de vereniging kort  geïntroduceerd aan alle aanwezigen. Natuurlijk is de Rijnmondband bij niemand echt onbekend, maar altijd goed om de minder bekende feitjes een keer te benoemen.

Om kwart over acht konden we echt van start gaan met de muzikale repetitie. De blazers begonnen met een aantal toonladders en een paar koralen, omdat dit “de basis vormt van elk orkest in elk muziekstuk”. Vervolgens werd er een nieuwe mars gespeeld en werden de tango uit La Balle Rouge en Lady Marmelade extra onder handen genomen door de blazers. Na een korte pauze sloot het slagwerk aan en konden we nog een paar extra nummers doornemen, waaronder March of the Resistance en de gehele show La Balle Rouge. Een mooi veelzijdig programma voor de meespelende muzikanten.

Na de repetitie werd er uiteraard nog gezellig nagepraat onder het genot van een drankje. Hopelijk hebben de deelnemers zich net zo vermaakt als ik tijdens de open repetitie.


Doe jij de volgende keer (weer) mee? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jorrit Penninga

La Balle Rouge in Grevenmacher, Luxemburg

Het weekend van 9 en 10 september stond voor de Rijnmondband in het teken van de Wijnfeesten in Grevenmacher, Luxemburg. Na aankomst werden de kamers in orde gemaakt, het uniform aangetrokken en was het tijd voor een kleine presentatie in het centrum waar kennis werd gemaakt met Wijnkoningin Jana. Hierna volgde de finalerepetitie en was het tijd voor het diner. Na een fijne maaltijd was het tijd voor de taptoe. Het plein liep al lekker vol en velen hebben van een nette uitvoering van La Balle Rouge kunnen genieten. Na de finale volgde er een korte parade door het overvolle centrum naar de prachtige vuurwerkshow op de boulevard aan de Moezel. De vuurwerkshow werd uitgevoerd op muziek, wat allemaal nagenoeg gelijk liep en erg mooi was om te zien. Hiermee kwam een einde aan de eerste dag in Grevenmacher. Na nog een hapje en een drankje zocht iedereen zijn bed op voor wat rust voor dag twee. Voor ons kwam er pas wat actie na de lunch, waar andere orkesten zich ’s ochtends al moesten laten zien. Dit gaf ons de gelegenheid wat uit te slapen, op het gemak te douchen en alle spullen in te pakken. In uniform vertrokken we naar het restaurant waar wederom een prima maaltijd verzorgd werd. Na de lunch moesten we op twee plekken een aantal nummers spelen voor het publiek. Daarna kon er nog even van het zonnetje genoten worden en vertrokken we om 15:00 uur naar de opstelplaats voor de grote optocht. Verschillende wagens, knutselwerken en verkleedde mensen verder kwamen we aan op onze plek, nummer 37 van de 40. Dit kon nog wel eens heel lang gaan duren… De optocht duurde uiteindelijk een uur langer dan gepland en bestond meer uit wachten dan lopen, maar de dikke rijen publiek langs de kant maakten een hoop goed! Rond half zeven stapten we de bus in naar Schiedam. Een leuk, gezellig weekend Grevenmacher zat er weer op.

Het Wereld Muziek Concours van Barry van der Meer

Wat doe ik tijdens een zeldzame vrije vrijdagavond? Thuis, lekker op de bank terugblikken op en beginnen aan een blog over het Wereld Muziek Concours 2017.

Dit jaar beleef ik mijn derde Wereld Muziek Concours. Om 6:00 uur vertrekken we met de bus naar Kerkrade. Na een tussenstop komen we rond 9:30 uur aan bij het Parkstad Limburg Stadion. Het duurt even voordat er duidelijkheid is over de omkleedlocatie. Dus meteen omkleden, een plekje opzoeken om warm te spelen en daarna meteen weer terug naar het stadion. Bij de poort komen toch wel even de spanningen naar boven. Gelukkig speel ik het tijdens de opmars deels weg. Daar staan we dan, voor volle tribunes met enthousiast publiek en uitzinnige Rijnmondband supporters. De aankondiging door presentator Fer Kousen bezorgt mij al kippenvel en een brok in mijn keel. Nee, nu nog even niet, eerst het marsparcours afleggen, houd ik mezelf voor. De eerste bocht naar links verloopt netjes en we marcheren richting zuid-tribune voor de eerste Engelse counter, het publiek applaudisseert en de counter voeren we strak uit. Ook de tweede Engelse counter voor de noord-tribune ziet er goed uit, net als de haakse bocht naar de oost-tribune toe. De Amerikaanse counter verloopt in de laatste rijen niet helemaal soepel maar we corrigeren goed en na de laatste twee haakse bochten sluiten we het parcours af met de Sintelbaan-bocht en het halt houden voor de hoofdtribune. Een groot applaus komt ons tegemoet. Dit is maximaal genieten, kippenvel van m’n kruin tot m’n kleine teen!

Hierna kies ik er bewust voor om niet te gaan kijken in het stadion. Ik had graag naar andere deelnemers willen kijken en luisteren maar op een dag als deze, blijf ik even weg uit de hectiek van het stadion om overprikkeling te voorkomen. Ik wandel een rondje in de omgeving, zit even met onze chauffeur Dirk in het zonnetje bij de bus en spreek ook nog kort m’n ouders. Dan is het alweer tijd om het uniform aan te trekken en weer warm te spelen. Teruggekomen bij het stadion krijgen we nog de laatste instructies, motivaties en wenst iedereen elkaar veel succes.

Weer het enthousiaste publiek, de uitzinnige Rijnmondband supporters en de mooie aankondiging door de presentator. De inzet van de Festive Ouverture door de Heraut-trompetten is goed! Hoe ik de rest van de show beleef? Geen idee, eerlijk gezegd.   Het is onbeschrijflijk. Niet alleen omdat het goed gaat maar ook omdat ik heel gefocused ben op zowel muziek als choreografie. Alles waar we de afgelopen maanden aan hebben gewerkt tijdens showrepetities, muzikale- en sectierepetities komt voorbij. Dingen die op repetities nog niet helemaal goed gingen, gaan nu goed en andersom. Na de show krijgen we een staande ovatie. Ik heb het gevoel, om maar in het thema van de show te blijven, alsof we naar de Rode Planeet zijn geweest en nu weer terug zijn op aarde. Na de afmars komt buiten het stadion de ontlading.  Alles komt er uit; maanden van voorbereidingen, zowel met de band als persoonlijk, gemengde gevoelens over het verloop van de show en de vermoeidheid.

Gelukkig hoeven we niet lang te wachten tot de prijsuitreiking. Alle deelnemers marcheren nog één keer het veld op. Ieder orkest met zijn eigen muziek, dat levert een grote kakofonie op. Marching, World Division, Rijnmondband Schiedam; 86.60 punten, een gouden medaille. Hè?! Wat?! 86 punten?! Zijn we ergens over een lijn van het parcours gestapt? Moesten we dan tóch stoppen met spelen, tijdens het halt houden voor de hoofdtribune? Ja, het is een eerste prijs, een gouden medaille! Toch overheerst op dat moment de teleurstelling omdat we altijd voor de magische grens van 90 punten gaan. De meeste scores zijn niet heel hoog. Het zal toch niet? We krijgen voor de show toch ook niet minder dan 90 punten? Zijn de gedachten, die door het orkest gaan. Show, World Division, Rijnmondband Schiedam; 93.86 punten, goud met onderscheiding! Ongelooflijk, zo’n hoge score heeft de band nog nooit behaald tijdens de showwedstrijden bij het WMC. Het duurt even, maar dan realiseer ik mij dat wij op dat moment op de tweede plaats staan van de WMC Ranking.

Tijdens de afmars geven wij de andere orkesten, die voorbij komen gemarcheerd, een welverdiend applaus, bedanken wij onze supporters voor de geweldige steun en ook het overige publiek. Het enthousiasme van het het WMC publiek is voor iedere muzikant een onvergetelijke belevenis. Het publiek daar is niet alleen supporter van hun favoriete orkest, daarnaast kan elke deelnemer op een welgemeend, warm applaus rekenen. Daar doe je het als muzikant voor, dat is wat onze passie zo geweldig maakt!

Op zondag heb ik alles fijn laten bezinken en via de live stream genoot ik van de optredens op de slotdag. Toen tijdens de prijsuitreiking bekend werd, dat de Rijnmondband op de 4e plaats op de WMC Ranking World Division Show is geëindigd, kreeg ik toch wel even kippenvel!

Ik sluit mijn blog over het Wereld Muziek Concours 2017 af met de meest waardevolle prijsuitreiking; Beleving, World Division, Rijnmondband Schiedam; 100 punten, goud met onderscheiding en vaandel!

#ROODTOWMC

De laatste dagen voor het muzikale hoogtepunt van 2017 zijn ingegaan. De kans voor iedereen om te laten zien waar de Rijnmondband de afgelopen maanden honderden uren aan heeft besteed. Vanaf vorig jaar november in de zaal tot aan nu buiten op het kunstgrasveld is er warmte, kou, zon, regen, weer en wind doorstaan om te komen tot waar we nu zijn. Zaterdag 29 juli is dan eindelijk de dag waar in Kerkrade de show en de mars tijdens het WMC voor de jury en al het publiek opgevoerd mag worden.

Na de mooie prestatie bij het ODSC in Assen is er door de Instructie nog eens goed naar de show gekeken en geluisterd naar de feedback van de jury om de show richting het WMC nog meer af te maken, en het showthema ‘La Balle Rouge’ nog meer tot zijn recht te laten komen in de show.

Tijdens het hele seizoen is er constant gekeken naar hoe de vier grote rode ballen in het veld staan en gebruikt worden. Hier is tijdens elke repetitie weer aandacht aan besteed en vaak geprobeerd wat er allemaal mogelijk is met de rode ballen. De show is dan eigenlijk ook het hele seizoen in ontwikkeling geweest, en pas nu tijdens het WMC eigenlijk helemaal volledig uitgewerkt. De laatste grote wijzigingen zijn in het repetitieweekend van 1 en 2 juli doorgevoerd, waarin door de leden enorm hard gewerkt is om al deze wijzigingen in te studeren en door te voeren in de show.

Als ik kijk naar waar we met zijn allen eind vorig jaar zijn begonnen tijdens het instuderen van de eerste sets in de hal, en waar we nu zijn een aantal dagen voor het WMC denk ik dat we enorm trots kunnen zijn op wat er nu staat en wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is. Hoe iedereen met het idee van de show is omgegaan, alle wijzigingen en verbeteringen elke repetitie, het materiaalteam dat elke repetitie er weer voor gezorgd heeft dat alle attributen er weer waren, de #RoodtoWMC actie, de vlogs van #RMBTV en natuurlijk alle leden en mede instructie die dit samen met elkaar gemaakt hebben tot wat het nu is!

Wat ik hoop voor aanstaande zaterdag is dat Iedereen voor zichzelf en als groep de beste uitvoering van ‘La Balle Rouge’ gaat uitvoeren en dat al het publiek en de jury kan genieten van de Rijnmondband!

Rood to ODSC!

Het is zaterdag 10 juni 2017: tijd voor onze tussentijdse meting op weg naar het WMC. We laten ons beoordelen in Assen tijdens het jaarlijkse ODSC. We hopen op goede resultaten en goede feedback van de jury zodat we ons verder kunnen ontwikkelen richting 29 juli. Dé dag dat het moet gaan gebeuren.

Maar eerst het ODSC! Rond de klok van elf vertrekken we met een volle bus richting Assen. De sfeer is gemoedelijk en rustig in de bus. Op de route naar Assen stoppen we bij AC-Restaurant ’t Harde voor een bakje koffie in het zonnetje. Ruim op tijd komen we aan op locatie en kunnen we ons op het gemakkie omkleden in de sporthal.  We kunnen ons hier in alle rust voorbereiden. Na een aantal aandachtspunten van René Leckie spelen we met z’n allen in, stemmen af en bewandelen we het fietspad richting het veld. Hier aangekomen kunnen we nog snel de concurrentie bekijken!
En dan is het zover: SHOWTIME! 

Opstellen, het veld opmarcheren, wachten op het materiaalteam dat de attributen klaar zet en dan.... de opmars. Je bent gelijk je spanning kwijt. Na de opmars en de aankondiging van de ladyspeaker starten we de show, en voor je het weet ben je klaar en kijk je vol adrenaline naar de tribune. Vol met enthousiaste mensen én de jury. Wat vinden zij ervan? 
Na de afmars staan we kort met elkaar te praten. Ja, het was goed en ja, het kan nog beter. Maar het is en blijft een jurysport, ons ‘lot’ ligt in hun handen. Voor de prijsuitreiking hoeven alleen de Tambour-Maîtres het veld op en zodoende zoekt de rest her en der een plekje. De spanning stijgt gestaag en dan komen de punten voor de nummer twee.... Wie wordt er tweede en wie wordt er eerste? RMB of KTK? Met 88,46 punten werden wij tweede achter het Kamper TrompetterKorps. Teleurstelling overheerst, was dit alles wat we er op dit moment uitgehaald hadden? We kunnen ons in ieder geval gaan voorbereiden op de Finals die in de avond gehouden gaan worden en waar we, net als in de middag, als één na laatste ons product mogen laten zien.

Bij een korfbalvereniging om de hoek konden wij ons deze keer omkleden. Hier hadden ze nog wat snacks van de BBQ over, welke spontaan aan ons uitgedeeld werden. Dit aanbod namen we van harte aan en na wat gestoei met de flessen mayonaise – bedankt nog Valerie 😉 – verplaatsen we ons naar het Restaurant der Gele Bogen.  
Na het eten is het tijd voor de avondshow. We volgen hetzelfde ritueel als eerder vandaag: omkleden, opbouwende punten van René, inspelen en ga zo maar door. Vlak voor we het veld op mogen marcheren horen we dat de score van KTK eerder vandaag is gecorrigeerd; het verschil tussen beiden ligt nu op vier tiende punt. Allemaal kregen we hierdoor net dat beetje extra om alles te geven, want het is en blijft natuurlijk wel een wedstrijd.

And again: SHOWTIME! Deze show vliegt nog sneller voorbij dan vanmiddag. Iedereen zit vol positiviteit en strijdlust. Zeker bij Esther en Maurits, Esther nam direct bij de opening een jurylid mee met de grootste bal en ook Maurits kon het niet laten om mij even kennis te laten maken met een bal. Aan het einde van een show merk ik altijd wel aan Damiën hoe de show ging en zijn grote grijns liet al merken dat dit dé show was die we tot nu toe konden brengen. De tribune ontplofte bijna, het instructieteam bleef maar klappen, en wij? Wij genoten daar weer van!
Na de afmars wisten we al haast zeker, dit moest hem zijn! Na KTK mochten we nu wel allemaal het veld opmarcheren en ons opmaken voor de finale. Eerst nog even het Wilhelmus en dan komen toch de punten.

De eerste vier orkesten krijgen hun punten te horen. Er zijn er nu nog twee over; Kampen en wij. Spannend als ze het willen maken, worden alleen de punten genoemd: de nummer twee krijgt 957 punten en de nummer één krijgt 971 punten.  
Zodra de ladyspeaker het woord: “De” of “Het” uitspreekt is het al duidelijk. De nummer twee is….“Het …” en wij beginnen allemaal te juichen. Kampen: gefeliciteerd met jullie tweede plaats (en jullie Nederlands Kampioenschap natuurlijk 😉). 
We springen allemaal over het veld en staan te schreeuwen. Dat was alleen wel van korte duur voor mij, want binnen een paar tellen was mijn stem weg. Maar hé: wij hebben gewonnen! Wat een heerlijk gevoel is dit! Al dat harde werken op weg naar het WMC wordt hierdoor extra gestimuleerd.

Tijdens de afmars worden er netjes door alle Tambour-maîtres felicitaties overgebracht aan Damiën. KTK hield zelfs halt voor ons en draaide zich onze kant op wat resulteerde op een welgemeend applaus van onze kant. Dit is pas sportiviteit! 

Na een mooi woord van dank en succeswensen van de ladyspeaker, kunnen ook wij afmarcheren. We bedanken alle toeschouwers en supporters op de tribune. Na de afmars werd het één groot feest waar iedereen met de gewonnen beker kussend op de foto ging. Na het omkleden snel de bus in want onze Dirk moest om uiterlijk 01:15 uur weer in de garage staan met de bus. Uiteraard bleef het in de bus nog heel lang onrustig en rond 01:00 uur waren we terug in Schiedam.
Wat een dag! Dit was een goede test op weg naar Kerkrade. Nog zeven weken te gaan waarin we kunnen gaan werken aan de laatste kleine puntjes welke we in Assen hebben meegekregen. Wij zijn er (bijna) klaar voor!

Van de voorzitter, juni 2017

De afgelopen periode is er weer veel te doen geweest. Er is hard gewerkt om de muziek voor de nieuwe RMB show weer onder de knie te krijgen en deze in onze nieuwe WMC show  uit te voeren. Vele showrepetities zijn er al achter de rug en ook is de show al een paar keer uitgevoerd.

Bij de opening van het seizoen op het Stadserf presenteerden de RMB, de JRB en de RMB3 zich voor de start van het nieuwe seizoen. Ook werd de nieuwe show aan het Schiedamse publiek getoond.

Jammer dat er zo’n stevige wind stond. Zelfs zo stevig, dat de muziek en lessenaars van de RMB3 wegwaaiden.

Ook bij de JRB is hard gewerkt. De nieuwe showmuziek, die in december geschreven werd, ging op de lessenaar; studeren maar! Een extra masterclass werd gegeven om extra tijd te besteden aan de nieuwe muziek. Onder leiding van Jeffrey van den Berg, Roel van Raaij, en uiteraard de dirigent van de jeugd Marcel Voshol. Het was een bijzonder leuke dag voor onze jeugdleden, waar veel ervaring is opgedaan.

Dit was ook wel te merken bij de opening van het seizoen op het Stadserf. Frisse klanken en een mooie show. Geweldig om deze JRB, met vele nieuwe jeugdleden, dit te zien presteren. Bravo! 

Zoals ik eerder al zei, stond er een stevige wind op het Stadserf en voor een zittend orkest als de RMB3 is dit erg lastig. Onder leiding van de nieuwe dirigent Xander van de Ploeg werd een fris en vernieuwd repertoire gespeeld met als extra hindernis omgewaaide lessenaars. Maar zoals gewend in Schiedam; we laten ons niet weg blazen.

Ook de leerlingen lieten zich niet onbetuigd. Onder leiding van Annette werden er diverse stukjes gespeeld, wat niet meeviel door de regen en wind. Fijn dat de opleiding van leerlingen niet stil blijft staan, hier wordt immers de basis voor een goed jeugdkorps gelegd. En wat zagen ze er mooi uit in hun nieuwe outfit, geweldig!

Ondertussen hebben er dertien jeugdleden op 20 mei theorielessen gedaan; acht maal A, drie maal B en twee maal C. Eén kandidaat doet nog mondeling herexamen en de rest geslaagd. Proficiat! En dat herexamen komt zeker goed.

Zoals u kunt lezen wordt er op allerlei fronten hard gewerkt, wat betekent dat er voor het materiaalteam ook veel werk aan de winkel is. Attributen voor de show worden gemaakt, kleding wordt aangepast of vermaakt. En als de dames en heren het allemaal geregeld hebben, kan het transport naar diverse taptoes en/of andere optredens beginnen. Een belangrijk onderdeel is de auto, dank aan Edith Tolud voor de sponsoring van de bus. 

Veel succes voor de leden, het showinstructieteam en de dirigenten met hun verdere voorbereiding voor het WMC in Kerkrade op 29 Juli. En uiteraard zijn supporters in Kerkrade altijd welkom.

Ik wens dan ook de leden, vrienden van de Rijnmondband, supporters, vrijwilligers en een ieder die de Rijnmondband een warm hart toe draagt veel succes, plezier en alvast een fijne zomervakantie toe.

Wim van Wijngaarden
Voorzitter Rijnmondband

Bevrijdingstaptoe 5 mei op prachtig Slot Zeist

Niets is mooier dan op 5 mei onderdeel te zijn van een bevrijdingstaptoe. Dit jaar stond taptoe Zeist op het programma.

Om kwart voor zes vertrok de bus uit Schiedam. Een busrit van een klein uurtje bracht ons naar de omkleedruimte waar wij ons binnen een half uur gereed moesten maken voor het inspelen. Normaal bestaat zo´n avond uit veel wachten. Vandaag niet. Na het inspelen en het gebruikelijke rondje stemmen, was er direct een finalerepetitie om de stukken Synergia en Highland Cathedral nog even door te nemen met alle deelnemende orkesten. 

Vanuit het hotel, waar we omkleedden, vertrokken we met March of the Resistance richting het taptoeterrein. Via een brede laan kwamen we het plein op voor het slot waar we ons kort moesten voorstellen aan het publiek, dat al in grote getalen aanwezig was. Na het voorstelrondje was er even tijd voor een fotomomentje en moesten we ons direct opstellen voor de show, we waren als tenslotte als eerste aan de beurt. Na de opening, gespeeld door de Floraband, is het tijd voor Soulmates.  De avond werd gepresenteerd door de vaste speaker van het WMC, Jo Weerts. Zoals in de speakertekst staat, vertelde hij het publiek dat er uiteraard mee geswingd mag worden!

Het plein was niet ideaal om te lopen, maar de omgeving maakte een hoop goed. Het publiek genoot van de bekende melodieën van Soulmates en een enkeling durfde het aan om mee te swingen. Aan het eind van de show klonk er een luid gejoel en applaus. Het publiek was tevreden en de taptoe is begonnen!

Na ons was het de beurt aan Pegasus Pipes & Drums uit Barnevelt, gevolgd door vLS uit Wezep, Floraband Rijnsburg en als afsluiter Adest Musica uit Sassenheim. Een mooi programma voor de liefhebber.

Tijdens de show van Adest was het voor ons tijd om op te stellen voor de finale. Onder leiding van Marcel van Raaij speelden we gezamenlijk de mars Synergia, gevolgd door het taptoe signaal en het Wilhelmus. Na een kort praatje van de organisatie werden alle korpsen nogmaals bedankt middels een luid applaus. Wij mochten als eerste het veld verlaten. Met de mars Sintra Castle verlieten we het veld, over de slotbrug en via de laan richting het hotel. Ook daar werden we opgewacht door applaudisserend publiek. Na het commando ‘ingerukt mars’ was het weer tijd om om te kleden en de bus in te stappen richting Schiedam. Onder het genot van een drankje kregen we te horen dat we te zien waren bij het RTL Nieuws. Leuke reclame! 

Een paar minuten voor twaalf waren we weer bij ons clubgebouw aan de Lange Nieuwstraat. Nog even de bus leegruimen en dan zit Bevrijdingsdag 2017 er weer op.

Rijnmondband dendert door op Oranjeoptocht Zuidland

Zaterdag 29 april kleurde Zuidland nog steeds oranje. De Oranje Vereniging Zuidland heeft een Fietstour- en optocht georganiseerd waarbij Rijnmondband Schiedam de muzikale omlijsting mag verzorgen.

Om half 2 mogen we omkleden in de Dorpskerk. Nadat we hebben ingespeeld en afgestemd, begint er een korte optocht door het dorp. We eindigen de ronde op het plein aan de Breedstraat. Het hele plein kleurt oranje van de vlaggen die overal hangen. Overal zijn mooi versierde fietsen te zien van allemaal hele trotse kinderen die hopen een prijsje te winnen. Na een kort concert, waarin we Soulmates hebben gespeeld, is het voor ons tijd voor pauze.

In de kerk staat drinken voor ons klaar en voor iedereen een lekkere oranje koek! We genieten even van het zonnetje. Damiën staat al snel weer klaar om te starten. We lopen terug naar het plein om nog wat te spelen. Daarna volgt een wat langere optocht dan begin van de middag. We lopen meerdere malen over de heuvels van ‘de Ring’. Het repertoire galmt door de kleine straatjes. We worden gevolgd door de stoet oranje fietsjes en kinderwagens. Tijdens deze optocht wordt er door de jury besloten welk fietsje de mooiste is.

Als we wederom terugkomen op het plein mogen we nog twee nummers spelen. Er volgt een hard applaus! Het is inmiddels half 5 en de middag is hiermee afgelopen. Nadat we allemaal onze pet in de kar hebben gelegd, kunnen we weer omkleden en naar huis.

Rijnmondband op Koningsdag in Nunspeet en Huizen

Koningsdag, de dag dat heel Nederland de verjaardag van de koning viert. En natuurlijk ook de dag waar alle muzikanten naar toe werken. De start van het taptoe seizoen wordt vandaag ingeluid. Dit seizoen staat voor veel orkesten in het teken van het WMC, en dat geldt natuurlijk ook voor de Rijnmondband!

Er staan twee taptoes op het programma. Om half 12 stappen we in de bus van Dirk (onze vaste chauffeur) om te vertrekken naar Nunspeet. Daar worden twee shows gepresteerd: Soulmates en La Balle Rouge. Er komen wat donkere wolken aan vlak voor we gaan inspelen. Tijdens het inspelen begint het toch wel even goed te regenen, maar gelukkig blijft het tijdens de taptoe droog. Na de shows van ATM, EVC Enschede en de Rijnmondband volgt er een korte finale. We kleden ons snel om en stappen in de bus richting Huizen om daar te gaan eten.

In Huizen aangekomen was het tijd voor een potje voetbal, even rustig zitten en een hapje eten. De organisatie heeft eerder aangeboden om de kantine open te zetten voor ons. Bedankt hiervoor! Het was even druk, maar wij hebben lekker kunnen eten.

Na het eten nemen we de tijd om in te spelen. Er staan zo immers weer twee shows op het programma. We kunnen allemaal genieten van de shows van Bernard Amersfoort, MCC Laren en Amantius 's Hertogenbosch. Een aantal kinderen van Bernard Amersfoort zijn ook de eerste die onze #roodtowmc-sticker hebben gevonden!

Na de finale stappen we allemaal weer in de bus en vertrekken we richting Schiedam. Koningsdag zit er weer op voor dit jaar!

Opening seizoen Rijnmondband 2017

Op zaterdag 22 april was het zover: de opening van het nieuwe muzikale seizoen van de Rijnmondband. Alle afdelingen kwamen deze dag aan bod. Rijnmondband 3 opende de dag met een concert op het Stadserf waar zij verschillende stukken ten gehore brachten. Van Doe Maar tot Adele en van The Rolling Stones tot André Hazes. Het publiek kon swingen, zingen en dansen met dit heerlijke optreden van Rijnmondband 3. Tijdens het concert vertrokken de Jeugd Rijnmondband en  Rijnmondband vanaf het clubgebouw aan de Lange Nieuwstraat, door het centrum richting het Stadserf.

Na het concert van Rijnmondband 3 was het de beurt aan de Rijnmondband. Haar eerste showoptreden was Soulmates. Met groovy beats en bijpassende choreografie zorgden de leden ervoor dat het publiek niet stil kon blijven staan. Dit kwam goed uit, gezien de temperatuur en wind een winterjas niet overbodig maakten. Vervolgens presenteerde de Jeugd Rijnmondband haar nieuwe show Golden Oldies Grooves. Met deze show namen de jeugdleden het publiek mee terug in de tijd. Zij speelden onder andere Celebration, YMCA, Popcorn song en Ey, Yo, Captain Jack. De slagwerkers vermaakten het publiek met een geweldige drum act. Met een groot applaus verlieten zij het veld en maakten plaats voor de leerlingen. Zestien leerlingen met stoere rode petjes kwamen trots, en toch ook een beetje zenuwachtig, het veld op om te laten horen wat zij inmiddels hebben geleerd. Onder leiding van juf Annette speelden zij ‘Advocaatje’ en ‘Ik zag twee beren’. Vol trots namen zij het applaus in ontvangst. 

Na de leerlingen was het wederom aan de Rijnmondband. Dit maal om haar allernieuwste product La Balle Rouge te presenteren. Na maanden van voorbereiden en repeteren was zaterdag eindelijk de première voor het Schiedamse publiek. Met muziek uit Moulin Rouge, een krachtig klassiek stuk van Shostakovich, een geweldige choreografie en door middel van vier rode ballen, liet ze de fantasie van het publiek de vrije loop. Het publiek applaudisseerde enthousiast en de reacties na afloop waren zeer positief. Het is een goed begin van wat de Rijnmondband dit jaar op het WMC in Kerkrade zal laten zien. Heeft u zich na zaterdag bedacht en wilt u toch mee met de supportersreis naar het WMC? Neem dan contact op met Marvin Schaap via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als afsluiter was er nog de finale. Alle afdelingen plaatsten zich op het veld en speelden gezamenlijk het nummer Marching On. Alle leerlingen kregen  een tamboerijn in hun handen en speelden enthousiast mee. De Jeugd Rijnmondband, Rijnmondband en alle leerlingen liepen gezamenlijk als massed-band terug richting het clubgebouw.

We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde dag en hebben op een mooie muzikale manier het seizoen geopend.  Bent u benieuwd waar u ons dit seizoen allemaal kunt zien en horen? Kijk dan snel op onze website www.rijnmondband.nl of houd de Facebook pagina in de gaten!

 

De Soap! - Slagwerk Overdag Activiteiten Ploeg

Op 25 februari hebben wij, de slagwerkgroep van de RMB, onze SOAP gehouden. De SOAP staat voor ons in het teken van teambuilding, een dag om te werken aan onze band binnen het slagwerk. Om deze band nog beter te maken dan ‘ie al is, hebben wij een hele toffe dag gehad.

Voor mij begint de dag al vroeg: ik moet met de trein vanuit Sleeuwijk naar Schiedam. Met de slaap nog in m’n ogen ga ik richting Schiedam, waar ik mijn spullen bij iemand kwijt kan en die avond ook zou kunnen slapen. Het is voor mij mijn eerste SOAP, dus ik ben nieuwsgierig naar alles wat me vandaag zal gaan gebeuren. Bij aankomst op de Lange Nieuwstraat beginnen we met een bak koffie, waarna we met Onno meegaan. Onno is een instructeur die workshops geeft op de djembé, een Afrikaanse trommel. We spelen drie uur met z’n allen, waarna wij ook laten horen wat wij kunnen op onze instrumenten en er een kleine jamsessie ontstaat.

Daarna lekker lunchen met z’n allen, waar de volgende verrassing wordt verteld: groepspaashaas Stefan heeft een fotograaf geregeld, waarmee wij een shoot gaan houden! Uit deze shoot zijn hele gave foto’s gekomen, waarmee wij het slagwerkhok willen behangen. Er zijn super gave foto’s gemaakt, maar er is er één die ons allemaal positief heeft verrast. Die zie je hier dan ook boven staan!

De rest van de middag hebben we het spel ‘Crazy 88’ gedaan, waarbij de sectie in tweeën is gedeeld. Bij dit spel is het de bedoeling dat je met je groep zoveel mogelijk opdrachten vervult. Deze opdrachten kunnen zeer variërend zijn. Zo moet je in een rolstoel een ‘wheelie’ maken, of moet je een roltrap in tegengestelde richting gebruiken. Daarnaast heeft iedereen een persoonlijke opdracht, welke is gekoppeld aan bijvoorbeeld jouw eigen hobby’s. Zo mocht ik minimaal vijf vreemden een rode kaart gaan geven! Al met al was dit spel super leuk en wordt er bij terugkomst in het clubgebouw veel nabesproken over alles wat is meegemaakt.

Na het avondeten, waarbij we lekkere hamburgers hebben gegeten, deden we een soort pubquiz. Hierbij werden er babyfoto’s van elk lid van de sectie uitgedeeld, waarbij de deelnemers de juiste baby bij de juiste persoon moesten raden. Dit leverde natuurlijk hilarische situaties op.

Als afsluiting borrelen we gezellig met z’n allen na, terwijl op het scherm de eerste karaokenummers worden aangezet. Tot in de late uurtjes wordt er gedronken, gezongen en gelachen, waarna we allemaal moe maar voldaan richting huis gaan. Ik heb een hele leuke dag gehad, waar Stefan, Ricardo en iedereen die heeft mee geholpen, een dikke pluim voor verdienen! Wat mij betreft volgend jaar weer!

Joas van Gelder

 

"Het hoge woord is er uit: de Rijnmondband uit Schiedam brengt in 2017 een nieuwe show!“

"Het hoge woord is er uit: de Rijnmondband uit Schiedam brengt in 2017 een nieuwe show!“

Na het meest recente showproduct ‘Soulmates’ zal de Rijnmondband in 2017 wederom een nieuwe show uitbrengen. Deze nieuwe show vervangt het spektakel 'Break Out', waar het publiek vier jaar lang van heeft kunnen genieten.

Dit jaar hebben René Leckie, Dennis Smits, René Ranzijn en Erwin de Jong opnieuw gezorgd voor een weergaloos concept en deze vertaald naar muziek en passende choreografie. U zult op het puntje van uw stoel gaan zitten tijdens deze virtuele reis. Een reis die uw fantasie levendig houdt.

Vier grote rode ballen vormen het decor van een schitterend schouwspel waarbij het publiek van begin tot eind geëntertaind zal worden met muziek, dans en meer! Wij laten door middel van deze vier ballen uw fantasie de vrije loop. De kleur rood refereert aan menselijk gedrag. Kleine en grote zaken die voor ons van belang zijn, ons tot wanhoop drijven of ons geluk brengen. Rood strekt zich uit en reist van een hemelse liefde tot een hel op aarde en alles wat er tussen zit. 


Kortom, blijf alert tijdens dit hagelnieuw programma en vergeet vooral niet om adem te blijven halen. Geniet van deze show en van onder andere de emotionele ballade, waarin u mee wordt genomen op reis in klank en kleur.

Dames en heren, de Rijnmondband presenteert: La Balle Rouge!

RIJNMONDBAND 
PUBLIC RELATIONS

RMB • WMC Supportersreis zaterdag 29 juli 2017

Op zaterdag 29 juli zal de Rijnmondband deelnemen aan het Wereld Muziek Concours in het Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade. Tijdens deze wedstrijden komen de Schiedamse topmuzikanten uit op het onderdeel Mars en Show. Ook dit jaar biedt de Rijnmondband u de mogelijkheid mee te reizen naar Kerkrade. Inschrijven kan tot 8 maart 2017. Voor leden van de Club van 100 geldt een gereduceerd tarief. 

Klik hier om u in te schrijven!

 

Van de voorzitter... Wim van Wijngaarden

Allereerst de beste wensen en een gezond 2017.
2016 was voor de Rijnmondband een zeer geslaagd jaar. Zowel muzikaal als financieel.
Ook het jaar waarin we met twee shows actief op taptoes vertegenwoordigd waren.
Ook het jaar waarin vele mooie taptoes bezocht werden.
Ook het jaar waarin we een leuk weekend in Denemarken actief zijn geweest.
Ook het jaar waarin leden de vereniging opzegden, om wat voor reden dan ook.
Ook het jaar waarin nieuwe leden zich aanmeldden.
Ook het jaar waarin nieuwe leden geboren werden en er afscheid genomen werd van dierbaren.
Ook het jaar waarin veel vrijwilligers actief waren binnen onze vereniging en daarmee het bestuur ondersteunden.
Ook het jaar waarin de barruimte werd verbouwd en geschilderd. Dit is geheel door vrijwilligers gedaan, bravo.
Ook het jaar waarin onder andere commissies, materiaalbeheer, oudpapier, bibliotheken, opleidingen, werkgroepen en vele anderen, taken uitvoerden voor het bestuur.
Ook het jaar waarin het Music Kids project volop draaide.
Ook het jaar waarin we trots kunnen zijn op de vele leerlingen.
Ook het jaar waarin vele andere zaken gebeurden, teveel om op te noemen in dit bericht.
Ook het jaar dat we een geweldige vereniging zijn die zich bezig gaat houden met het nieuwe jaar.

2017 wordt hopelijk net zo’n geslaagd jaar als 2016.
Het jaar waarin wij de nieuwjaarsreceptie en vrijwilligersmiddag achter de rug hebben.
Het jaar waar er weer hard gewerkt moet worden. Zowel muzikaal als showtechnisch.
Het jaar waarin we weer vele taptoes zullen bezoeken.
Het jaar waarin de RMB3 met Xander van de Ploeg als dirigent gaat beginnen.
Het jaar waarin de RMB zich klaar stoomt voor het WMC.
Het jaar waarin het bestuur, leden en vrijwilligers het weer erg druk gaan krijgen.
Het jaar waarin wij het startsein willen geven voor de vernieuwing van de uniformen van de Jeugd Rijnmondband, welke in 2018 jubileert.
Het jaar waarin ik een toast uit wil brengen op een succesvol 2017.

Veel succes allemaal

Wim van Wijngaarden
Voorzitter Rijnmondband

 

Nexus ondergaat nu volledige transformatie

De oude vertrouwde nieuwsbrief/Nexus heeft door de komst van het (mobiel)internet een transformatie moeten ondergaan. Waar vrienden, donateurs en geïnteresseerden voorheen nog een papieren nieuwsbrief in de brievenbus ontvingen, krijgen zij deze nu digitaal per mail. Ook is dit platform op elk willekeurig moment te bezoeken. Digitalisering is overal zichtbaar, zo kunnen we onze bankafschriften online inzien, betalen we digitaal en blijkt ook dat het lezen van de digitale krant in opmars is. Het is dan ook niet vreemd om als Rijnmondband de overstap te maken naar een compleet digitale nieuwsbrief/nexus.

Natuurlijk is deze stap niet alleen gebaseerd op de digitalisering. Als bestuur van de Rijnmondband hebben we moeten besluiten dat de kosten dusdanig hoog zijn, dat het niet meer rendabel is om de Nexus vier keer per jaar te laten drukken.

Het voordeel van een online nieuwsbrief systeem, is dat het niet gebonden zit aan een vast tijdsbestek. Berichten kunnen geplaatst worden, wanneer iets nieuws is. Wij streven er naar om zeker 3 á 4 berichten per maand te plaatsen. Dit betekent dat, in tegenstelling tot de 'oude' Nexus, u geen berichten meer zult lezen van 3 maanden terug. Jazeker, deze kunt u altijd opzoeken, maar ons doel is om u te informeren over de gebeurtenissen die NU spelen.

'Moet ik de website zelf in de gaten houden om op de hoogte te blijven van de Rijnmondband?' Nee, u zult gewoon een e-mail krijgen waarin de belangrijkste berichten vermeld staan. Door middel van een link komt u hier terecht en bladert u door alle andere berichten die voor u interessant zijn. Ontvangt u nog geen email? Dat nodig ik u uit dit te laten weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of hierboven via het '+' icoontje uw e-mailadres in te vullen.

Marvin Alex. Schaap

Jeroen Visser: Op weg naar het #WMC2017!

Nog niet zo lang geleden begon er een nieuw avontuur voor mij bij de Rijnmondband. In alles ligt een totaal nieuwe ervaring: de muziek, de show, de mensen en de mentaliteit. Met een enorm gemotiveerde groep begint dan ook de nieuwe reis naar een geweldig resultaat. Tenminste: dat is waar we natuurlijk voor gaan! 

Alle repetities draaien momenteel om wat we op het WMC willen laten zien. En ik kan je vertellen dat we erg veel willen laten zien! Met z'n allen leggen we de lat hoger en werken we nu al ontzettend hard om het publiek, en natuurlijk de jury, te doen verrassen.

Hiervoor repeteren we natuurlijk ook wat meer. Zo staan we zeker twee zondagen per maand onszelf in het zweet te werken en komen we met spierpijn thuis. Iedereen zet zich voor meer dan honderd procent in en dat is zeker te merken op de vloer. Samen met ons gedreven instructie team blijven we elkaar uitdagen, motiveren en streven we naar ons doel: pieken op het juiste moment!

Jeroen Visser

Jaarlijkse traditie: Het (Foute) Kerstfeest!

Ieder jaar wordt het kerstfeest georganiseerd door een sectie binnen de Rijnmondband. Dit jaar was het de beurt aan de trompetsectie. Met zestien man/vrouw sterk gingen we aan de slag.

Het thema was al snel bepaald, het werd ‘Het foute Kerstfeest’. Na een brainstormsessie werden de commissies samengesteld voor de verschillende onderdelen; ontvangst, aankleding, buffet, entertainment enz. Eigenlijk werd al snel duidelijk dat er voldoende mogelijkheden waren bij het thema, het kon immers niet fout genoeg.

Op zaterdag 17 december was het de dag. Bij binnenkomst werd iedereen getrakteerd op een glühwein en werd er een foto gemaakt. Zo leuk om te zien dat iedereen zijn of haar best had gedaan om de kleding aan te passen aan het thema. Alle foute truien, kerstjurkjes, lampjes in truien, het kwam allemaal voorbij.

Rond de klok van half 7 werd het buffet geopend. Op het menu stonden drie heerlijke soorten stamppot, vier verschillende soorten vlees, een overheerlijk stoofpeertje en ijs toe. Met een geplande route kon iedereen langs het buffet. Heerlijk gegeten!

Het ijs was nog niet gezakt of we gingen aan de slag met het eerste spel van de avond; de RMB quiz. Iedereen was van tevoren geïnstrueerd om een volle smartphone mee te nemen. Uiteraard bleef het een verrassing waar dit voor was. Natuurlijk om foto’s en selfies te maken maar ook voor dit spel. Een interactief spel waarbij iedereen kon inloggen en meedoen. De ene vraag wat moeilijker dan de andere. En sommige antwoorden die overduidelijk niet in het rijtje thuis hoorden. Na iedere vraag verscheen de top 5 van beste spelers. Uiteindelijk is Bas er vandoor gegaan met de winst incl. een bijpassende prijs; een horloge met hartslagmeter. Bas gaat op en top fit het WMC in;)

Na de quiz kon iedereen even bijpraten over de antwoorden. Welke had jij fout? Wist jij het adres van het clubgebouw?

Rond de klok van half 11 was het tijd voor het tweede spel. Wat is een fout kerstfeest zonder een…. BINGO!... Voor deze gelegenheid had ik mijn tante gevraagd of zij de Bingo voor ons wilde draaien. Daar kwam ze hoor, met haar ballenbak de kantine in rijden. O wacht….. ze wil het zelf vertellen geloof ik…….

‘Hollo, liefe mensuh. Mijn naam is Bep, Bep van Ballegooien. En mijn faforiette spel is dus Bingo. Ik was dus gefraagt om de bingo effe te doen bij ut foute kerstfeest. Dus ik zei, ‘nattuurlijk doet ik dat for jullie. Eigenlijk is Bingo ook helemaal niet moeilijk, ik noemt een nummertje, u streept um weg, en assie het rijtje vol hebt wat je vol mot hebbuh, dan roepie Bingo. Ik hat mn elektroniesse ballenblazert meegenomen. Hij maakte af en toe een beetje herrie, maar ach, tmog de pret nie drukkuh. Nu zaten er wel wat mensen in de saal die ellukuh keer heel hart ‘ja’ riepuh assik een nummertje noemde wat ze hadduh. Ik schrok me ellukuh keer ut apuhlazurus. Nou, ik hebt um tuh pakkuh genomen hor, die ja schreeuwert. Hij mos een lietje bij me kommuh singuh. Daar hettie wel van geleert denkt ik so. Maar goet lieve mensuh, ik hebt echt genoten van het avontje bingo bij de Rijnmondband. Watt een lievuh mensuh zeg. En oh oh oh, iedereen wouw maar op de foto met mijn, of ik met hunnie? Naja, ut was een heerlijke avont. Ik hoopt jullie allumaal snel weer te zien. Bedankt hor schattuh!’….

Goed, dat was dus mijn tante. Dankjewel lieve tante, dat je de bingo hebt opgefleurd.

Na de Bingo nog even de voetjes van de vloer en rond middernacht gingen de meesten toch wel huiswaarts.

Bij vertrek kreeg iedereen nog een klein presentje en de allerbeste wensen voor een SPEKtaculair 2017.

Naar mijn idee een zeer geslaagd feest en een hele leuke avond om op terug te kijken.

Nancy Leckie

Hét grote Benefietconcert Huntington in Schiedam

Na 6 maanden van voorbereiding was het dan eindelijk zover. Hét grote Benefietconcert Huntington in Schiedam. De afgelopen maanden waren een periode van regelen, organiseren, op ontzettend veel plekken het verhaal van Huntington vertellen en het ontmoeten van een heleboel nieuwe mensen en organisaties.

Waarom was dit concert ook al weer? Omdat ik jammer genoeg drager ben van het Huntington-gen. Een ziekte die symptomen heeft van onder andere Alzheimer, Parkinson en ALS. Een ziekte die veroorzaakt dat je op jonge leeftijd ziek wordt en na de eerste symptomen niet lang meer zal leven. En de kwaliteit van leven zal ook verschrikkelijk zijn.

Er is een wending gekomen in dit zware verhaal. Want kansen op een geneesmiddel binnen nu en tien jaar zijn veelbelovend. Maar daar is onderzoeksgeld voor nodig. En wel 4 miljoen. Vandaar dat ik 6 maanden geleden mijn schouders eronder heb gezet en een steentje bij wilde dragen aan dit grote doel.

En dat is het benefietconcert geworden!

De sfeervolle avond in de Grote Kerk werd donderdag 15 december een gigantisch succes. Maar liefst 180 personen hebben kunnen genieten van een exclusief kerstbuffet, verzorgt door Edwin Lansbergen en Rudo van Leewaarden van de Pescador. Daarna stroomde de Grote Kerk vol met meer dan 500 vrienden, bekende, geïnteresseerde en muziekliefhebber. Allemaal verschillende mensen die één gemeenschappelijk interesse hadden, de ziekte van Huntington uitroeien.

Tijdens de avond speelde de Tiny Little Bigband, John Buijsman kwam langs om de loterij te begeleiden en had een prachtige hoofdprijs, kaarten voor de première van de musical de Marathon, bij zich en Kizzy was verantwoordelijk voor de presentatie. 

Voor mij persoonlijk heel bijzonder was het optreden van de Rijnmondband. Toen ik een aantal maanden geleden bij het bestuur kwam met de vraag of ze mee wilde doen, werd er na overleg volmondig Ja! gezegd. En die Ja! Heb ik teruggezien tijdens het optreden in de kerk! Zij hebben die avond een groot aantal van de aanwezigen tot tranen toe geroerd met hun prachtige muziek. Ze hebben ervoor gezorgd dat onze gasten niet stil konden zitten op hun stoelen tijdens de uptempo nummers. En ze hebben mij verrast door de cheque die ik heb mogen ontvangen van de leden van 250,00 euro. Stil was ik ervan, stil ben ik er nog steeds van.

De opbrengst van de avond was een gigantisch bedrag van 25.000 euro!! Ik ben ontzettend trots op iedereen die op wat voor manier dan ook zijn of haar steentje heeft bijgedragen de afgelopen periode en tijdens het concert. De glimlach op mijn gezicht zal er nog een lange tijd zijn!!

Voor meer informatie over de ziekte of eventueel nog een donatie:

www.campagneteamhuntington.nl

Esther van Scheijndel: Op weg naar het #WMC2017!

He! Laat ik mij even kort voorstellen: Ik ben Esther, 18 jaar en speel Snare. Dit jaar is alweer mijn derde seizoen bij de RMB en jeetje wat gaat de tijd snel als je het leuk hebt! Komend seizoen gaat alleen iéts spannender zijn dan de afgelopen jaren: het WMC-jaar. Afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om de show erin te stampen en dat zullen we dit jaar ook nog veel blijven doen voor alle puntjes op de ‘i’. Steeds nieuwe dingen leren en samen echt het maximale eruit willen halen zijn voor mij echt een goede drijfveer geweest. De uitspraak die de meeste muzikanten wel kennen ‘One band, One sound!’ is echt waar ik voor sta en ik denk dat dat komend seizoen zeker goed gaat komen!

Esther van Scheijndel

Loading...
Loading...