Ook Rijnmondband 3 actief op Koningsdag

Na een koude en natte opening van het seizoen, wat we bij de RMB3 nou niet bepaald gewend zijn, mochten we op Koningsdag weer oud en vertrouwd binnen spelen. Zoals ieder jaar, voor zover het bij Ricardo en Lisanne bekend is, mochten we weer spelen in het Harg-Spaland. Lekker warm en droog, wat wij tenslotte gewend zijn.

De zaal zat weer gezellig vol met bewoners van Harg-Spaland, maar ook met een aantal trouwe fans en familieleden van leden. Na wat passen en meten, hadden we allemaal ons plekje gevonden. Geloof wel dat we de afgelopen tijd wat zijn gegroeid. We zaten wat meer in de zaal dan voorgaande jaren.

Het optreden zijn we begonnen met het Wilhelmus. Dat hoort er tenslotte bij op Koningsdag! Na deze opener, hebben we een leuk afwisselend programma gespeeld. Naast een aantal bekende popnummers, zoals The Rolling Stones medley en Rocky, hadden we ook een paar bekende Nederlandse nummers, waaronder een medley van Doe Maar en André Hazes. Erg leuk om te zien dat veel bewoners zichtbaar genoten van onder andere deze nummers. Een aantal hebben zelfs uit volle borst mee zitten zingen. Tussen de nummers door heeft Xander korte, leuke praatjes gehouden. Op deze manier wist ons publiek wat zij konden verwachten. Ook werden er de nodige opmerkingen tussendoor gemaakt door een aantal van de mensen in de zaal. Sommige zo komisch, dat wij even de slappe lach hadden.

Tijdens ons optreden hebben we ook een korte en zeer goed verzorgde pauze gehad. Er stonden drankjes voor ons klaar en er kwam zelfs een lekkere schaal met bittergarnituur onze kant op. Na de pauze mochten we ook nog Lang zal zij leven spelen voor een bewoner die 93 jaar was geworden! Wat bijzonder om dit mee te mogen maken. Mevrouw was nog helemaal bij de tijd en vond het erg leuk dat wij wisten dat zij jarig was.

Het optreden hebben we afgesloten met Het Kleine café en de Sousa medley. Hele bekende nummers, die zichtbaar aansloegen bij het publiek. Bijna iedereen zong mee en de zaal ging van links naar rechts op de stoelen. Hiermee kwam een eind aan een weer zeer gewaardeerd optreden. Wij hopen dat wij volgend jaar weer een mooi optreden mogen verzorgen in Harg-Spaland, voor een even enthousiast en dankbaar publiek.

De komende tijd hebben wij een vrij rustige agenda. Het eerste volgende optreden wat voor ons nu staat gepland is Opus. We hebben er weer zin in om ons hier op te gaan richten tijdens de repetities.

Optreden voor De Zonnebloem

Op zaterdag 18 februari jl. organiseerde de Schiedamse afdeling van De Zonnebloem weer een gezellige, muzikale middag voor haar gasten. Deze middag vond plaats in de aula van Scholengemeenschap Spieringshoek te Schiedam.

Vorig jaar verleenden we als RMB3 voor het eerst onze medewerking aan dit evenement. Kennelijk was dat tot genoegen, want de organisatie had ons gevraagd of we ook tijdens de 2017 editie weer wilden optreden. Uiteraard werkten we hier graag aan mee! En ook het Schiedamse shantykoor Stuurloos was weer van de partij tijdens deze middag.

RMB3 en Stuurloos wisselden elkaar af met optredens van ca. 25 minuten, met halverwege een pauze. Wij beten het spits af en speelden ons eerste blok met het thema “Hollandse Hits”. Hierin kwamen enerzijds o.a. medleys van Doe Maar, André Hazes en Paul de Leeuw voorbij, maar anderzijds ook een nummer als Het Dorp. Dit soort nummers ligt lekker in het gehoor en zorgt altijd voor veel herkenning bij het luisterend publiek.

Vervolgens maakten we het podium vrij voor Stuurloos dat het feestje met het opgewarmde publiek voortzette.

Hapjes en drankjes waren overigens weer prima verzorgd door de organisatie. Die vers afgebakken gevulde koeken! En, jawel, ook aan liefhebbers van een ‘advocaatje’ was gedacht.

Tijdens de pauze mochten we van diverse kanten complimenten ontvangen: het klonk goed! Ook voor ons eigen gevoel waren we lekker aan het spelen en de akoestiek in deze aula blijkt ook prima te werken voor ons orkest.

Ons tweede blok was een mix van meer internationale melodieën, zoals Halleluja, Trocadera Playa en een Sousa-medley. En, echt waar, op de tonen van Sousa werd spontaan de polonaise ingezet! Stuurloos mocht de feestelijke middag vervolgens afsluiten.

Wat deze middag voor ons extra bijzonder maakte was het feit dat dit het eerste optreden van RMB3 was o.l.v. onze nieuwe dirigent Xander van der Ploeg. Hij werd reeds eerder geïntroduceerd in de online NEXUS. Sinds het begin van dit jaar repeteren we onder zijn leiding en dat bevalt een ieder heel goed. Het was een prima debuut; dat er nog maar vele leuke en succesvolle optredens mogen volgen!

Na afloop is het altijd spectaculair om te zien hoe de vrijwilligers alle gasten weer in hun jassen ‘hijsen’ en naar de indrukwekkend lange stoet met gereedstaande taxibusjes begeleiden. Waar zouden we zijn zonder al deze vrijwilligers!

Al met al was het weer een zeer leuke en geslaagde middag voor zowel de gasten, als voor de Zonnebloem-vrijwilligers, als voor ons.

Nieuwe dirigent voor Rijnmondband 3

De Rijnmondband 3 heeft sinds begin januari een nieuwe dirigent en wel Xander van der Ploeg. De leden zijn zeer verheugd met zijn komst en we zijn al bezig met de voorbereidingen voor het eerste optreden onder zijn leiding op 18 februari.
We zien de toekomst van het orkest zonnig tegemoet. 

BIOGRAFIE

In het kort over Xander van der Ploeg…

Bij Xander van der Ploeg draait het om het behouden van de trommeltradities. Met name met het Basler Trommelen en Rudimental Drumming heeft Xander een innige band.

Als 5-jarige leerde hij trommelen bij de drumband van DHH uit Hoogmade, om daarna tijdens zijn middelbare schooltijd via Concordia Leiden kennis te maken met het Zwitsers Trommelen. De interesse voor deze trommelkunst resulteerde in het volgen van lessen bij Rob Verhagen, die hem vervolgens in 1992 voor de eerste keer meenam naar Bazel (CH) om de traditionele Basler Fasnacht mee te maken. Hierdoor geïnspireerd, ging Xander les geven, werd slagwerkinstructeur bij o.a. DVS Katwijk en Floraband Rijnsburg en richtte Trommelgroep West-Nederland op, waar hij nu nog steeds instructeur is. Als solist haalde Xander in 2014 als eerste “buitenlander” een eervolle vermelding bij de Zwitserse kampioenschappen. En in augustus 2015 gaf hij een masterclass Basler trommelen aan de snaredrummers van The Old Guard en the US Drum en Bugle Corps “Commandant’s Own”. Met deze ervaringen is Xander een waardig ambassadeur van traditionele trommeltechnieken.

Naast het traditionele trommelen is Xander als slagwerker actief geweest bij Brass Band Schoonhoven A, en is hij momenteel dirigent bij Showband ’75 Leidschendam en DSS Aarlanderveen.

Bron: http://xandervanderploeg.com/xander/korte-biografie

 

Loading...
Loading...